آشنایی با انواع کپسول آتش نشانی
تاحالا براتون پیش اومده تصمیم بگیرید برای محل کار یا منزل خود کپسول بخرید ولی ندونید چه کپسولی نیاز دارید؟ یا اینکه معنی رنگ های کپسول ها را ندانید؟ با نوع پودر سیلندرهای آتش نشانی آشنایی دارید؟
این مقاله برای افزایش اطلاعات شما قرار داده شده پس دنبالش کن تا بتونی کپسول مورد نیاز خودتو انتخاب کنی:
انواع کپسول های آتش نشانی:
- کپسول آتش نشانی آب و گاز
- کپسول آتش نشانی پودر و گاز
- کپسول آتش نشانی گاز co2(دی اکسید کربن)
کپسول های آتش نشانی بر اساس کلاس های حریق دسته بندی می شوند و اینکه در زمان وقوع حریق از چه کپسولی برای محیط استفاده کنید بسیار اهمیت دارد ، پس در ابتدا لازمه که با کلاس های حریق آشنا شویم:
- کلاس A: مواد جامد مبتنی بر کربن قابل احتراق مثل کاغذ یا چوب
- کلاس B: مایعات قابل اشتعال مثل بنزین،روغن(البته منظور روغن پخت و پز نیست) ،پارافین
- کلاس C: گازهای قابل اشتعال مثل متان
- کلاس D: فلزات درحال سوختن مقل آلومینیوم،منیزیم
- کلاس F: روغن های پخت و پز و چربی ها
آتش سوزی کلاس A:
برای برخورد با سوخت های معمولی مانند :چوب ، کاغذ ، پارچه و برخی از پلاستیک ها قابل استفاده هستند ، برای ایمن کردن آتش های کلاس Aنیاز به اثرات جذب گرما از آّب و یا اثرات پوشش برخی از پودر های شیمیایی خشک است . اکثر خاموش کننده های مناسب برای این نوع آتش با یک مثلث حاوی حرف Aنشان داده می شود .
آتش سوزی کلاس B:
کپسول های آتش نشانی کلاس Bدارای علامت با مربع حاوی حروف Bبرای استفاده با آتش سوزی های مایع و گاز قابل اشتعال مانند :نفت وبنزین است. برای حفظ سوزاندن و مهار پخش گاز های قابل احتراق خاموش کننده ها با محرومیت اکسیژن موردنیاز است.
آتش سوزی کلاس C:
کپسول های آتش نشانی Cتوسط یک نیم دایره حاوی حرف Cقابل شناسایی هستند که شامل تجهیزات الکتریکی بوده که بعد از خاموش کردن آن می توانید از خاموش کننده های Aیا Bاستفاده کنید.
آتش سوزی کلاس D:
برای دسته های فلزات قابل احتراق در نظر گرفته شده است این نوع آتش سوزی ها به یک کپسول آتش نشانی نیاز دارند که با فلز حل شده واکنش نشان نمی دهند و با علامت Dداخل یک ستاره پنج پر قابل تشخیص است.
آتش سوزی کلاس F:
این نوع آتش سوزی حاصل سوختن روغن های آشپز خانه می باشد که در رستوران ها و مصارف خانگی رخ می دهد.
حالا برای اینکه بدانید کپسول آتش نشانی چطور کار می کند باید ماهیت آتش را درک کنید. همه ما می دانیم که برای ایجاد آتش چهار جزء وجود دارد:
- سوخت
- حرارت
- اکسیژن
- واکنش زنجیره ای
کپسول آتش نشانی با حذف یکی از این عوامل باعث اطفای حریق می شود.میتواند سبب حذف گرما شود،سطح اکسیژن را کم کند یا مانعی روی سوخت ایجاد کند تا این واکنش زنجیره ای مختل شود در نتیجه برای اینکه بتوانید حریق را متوقف کنید باید اول بدانید با کدام نوع آتش رو به رو هستید.
اصلی ترین کپسول های آتش نشانی شامل:
- آب
- فوم
- پودر خشک
- کربن دی اکسید
- مواد شیمایی مرطوب می شود.
عواملی که باید برای انتخاب کپسول های آتش نشانی مناسب به آن ها توجه نمود:
- نوع ماده خاموش کننده کپسول های آتش نشانی:
انتخاب نوع ماده خاموش کننده مهم ترین عامل در انتخاب کپسول های آتش نشانی در محل مورد نظر باید نسبت به تعیین ماده خاموش کننده آن باشد.
- مقدار ظرفیت کپسول های آتش نشانی:
کپسول های اتش نشانی باتوجه به ظرفیتی که دارند در نمونه های مختلفی تولید می شوند. برخی از نمومه های کوچ این محصول دیواری می باشند و نمونه های دیگر دارای ظرفیت بالا ایستاده می باشند و دارای دو مدل بدون چرخ و جرخ دار هستند ،
- عملکرد کپسول های آتش نشانی
عملکرد خاموش کننده های حریق به طور کلی به دو گروه تحت فشار و بالن دار تقسیم می شوند.
کپسول های بالن دار دارای یک کپسول کوچک تر می باشند که وظیفه آن تامین فشار خروج مواد از مخزن اصلی را بر عهده دارد. مزیت این نوع عملکرد خاموش کننده کپسول را با پودر مجددا شارژ کرده و از آن استفاده نمایید ،
- مدت تخلیه طول شدت پرتاب کپسول های آتش نشانی
فاصله حریق و فرد اطفا کننده |آتش را طول پرتاب می گویند درواقع فاصله ایمنی فرد می باشد که طول پرتاب به طول معمول بین 2تا 7 متر می باشد که به عواملی مانند حجم محتویات مخزن فشار داخل آن و زمان تخلیه کپسول بستگی دارد. زمان تخلیه کپسول ها به طور کلی بین 8تا 60 ثانیه می باشد.
- محدوده دما عملکرد کپسول آتش نشانی
محدوده دمایی که مکان کپسول باید در آنجا استفاده شود بسیار اهمیت دارد و بازه دمای کپسول ها به طور معمول 20- تا 60+درجه سلسیوس می باشد.
- فشار سنج کپسول آتش نشانی
نمایانگر فشار داخل مخزن در کپسول ها داخل بالن می باشد گیج فشار تشکیل شده از یک عقربه و یک صفحه دو رنگ سبز و قرمز می باسد اگر عقربه کپسول روی رنگ سبز وسط باشد نشان دهنده شارژ بودن کپسول است ولی آگر روی بخش قرمز سمت چپ باشد نمایانگر خالی بودن کپسول و در صورتی که روی بخش قرمز سمت راست راست باشد نشانگر پر بودن بیش از حد استانداد می باشد.
- برچسب بدنه کپسول آتش نشانی
هنگام انتخاب کپسول آتش نشانی به آن توجه نمایید توضیحاتی است که روی برچسب آن نوشته شده است که توضیحات شامل نوع ماده خاموش کننده ، نوع حریق ، تاریخ انقضاء ، تاریخ شارژ ، نحوه استفاده از کپسول و …می باشد.
نکته ای که حائز اهمیت است در خرید کپسول آتش نشانی حتما باید گواهی نامه استاندارد داشته باشد ومورد تایید سازمان آتش نشانی باشد.
حرف آخر
تمامی محصولات آتش نشانی توسط سازمان آتش نشانی آزمایش شده و مورد آزمون قرار میگیرد در هنگام بروز آتش سوزی با اطفای به موقع و درست حریق مانع از بروز خسارات جانی و مالی به خود و دیگران شد.